piątek, 17 stycznia 2014

Wracając do czerni - Back to black

Ostatnio nie pisałam nic o czarnych gatunkach. Czas nadrobić zaległości. Proponuję zacząć od podstaw, czyli wyjaśnić skąd bierze się ta czerń. Tak naprawdę czysta czarna barwa nie występuje w roślinach. To co widzimy to bardzo ciemny fiolet, brąz lub czerwień. Za występowanie tych kolorów odpowiadają antocyjany, czyli organiczne związki chemiczne z klasy flawonoidów. Występują w soku komórkowym i w zależności od jego pH mogą przyjmować barwę od czerwonej po fioletową ( pH < 7 kwaśne - barwa czerwona,  pH > 7 obojętne lub zasadowe - barwa niebieska lub fioletowa).

Recently I did not write anything about the black species. Time to make up. I suggest start from scratch, from explanation how does black appears in plant. In fact, pure black color does not occur in plants. What we see is a very dark purple, brown or red. For the appearance of these colors are responsible anthocyanins - organic compounds from the class of flavonoids. There are in cell juice and depending on the pH. Anthocyanins can take color from red to violet (pH <7 acidic - red color, pH> 7 neutral or alkaline - color blue or purple).



czarny_bratek
Czarny bratek/Black viola
http://notsokitty.com


Na barwę antocyjanów wpływa także temperatura. Wraz ze wzrostem temperatury początkowo barwa antocyjanów staje się bardziej intensywna, gdyż następuje rozszczepienie glikozydów. Następnie intensywność barwy gwałtownie spada (w wyniku utlenienia barwników do związków o kolorze brunatnym oraz bezbarwnym). Odbarwienie antocyjanów następuje również wskutek dodatku dwutlenku siarki.

Temperature also influences on the color of anthocyanins. As the temperature rises, initially anthocyanin color becomes more intense because of the glycosides' dissociation. Then, the color intensity rapidly decreases (as a result of oxidation pigments to compounds of the brown color and a colorless). Discoloration of anthocyanins also occurs as a result of addition of sulfur dioxide.



Czarna pożeczka ''Ben Sarek'/ Black Currant 'Ben Sarek'
http://www.growyourownfruit.org

Uważa się, że antocyjany pełnią w organizmie funkcje ochronne. Pochłaniając promieniowanie UV antocyjany obniżają ryzyko uszkodzeń struktury DNA, obniżając tym samym ryzyko nieprawidłowej syntezy białek i podziału komórek. W świecie roślinnym antocyjany pełnią istotną rolę sygnalizacyjną w oddziaływaniach roślin z innymi organizmami. 

It is believed that anthocyanins play a protective function in the body. UV absorbing by anthocyanins reduce the risk of damage to the structure of DNA, thereby reducing the risk of abnormal protein synthesis and cell division. In plants' world anthocyanins play an important role in signaling plant interactions with other organisms.




Colocasia esculenta 'Little Black Magic'
http://southernlivingplants.com


Do tej pory rozpoznano i opisano ponad 300 antocyjanów. Antocyjany wykazują działanie farmakologiczne i są wykorzystywane w celach terapeutycznych.  Uszczelniają naczynia włosowate, zapobiegają obrzękom i posiadają aktywność przeciwzapalną, poprzez polepszenie ukrwienia w obrębie tęczówki oka wpływają korzystnie na ostrość widzenia, szczególnie w złych warunkach oświetlenia. 

Until now identified and described over 300 anthocyanins. Anthocyanins have pharmacological activity and are used for therapeutic purposes. They reinforce capillaries, prevent swelling and have anti-inflammatory activity, by improving blood flow within the iris of the eye have a beneficial effect on visual acuity, especially in poor lighting conditions.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz