wtorek, 30 kwietnia 2013

Mięta czekoladowa - Chocolate mint

W końcu kwietnia spod ziemi wychodzą świeże listki mięty. W tym roku oprócz zwykłej dzikiej mięty postanowiłam posadzić miętę czekoladową, która ma prawdopodobnie najciemniejsze listki i łodygi spośrod wielu gatunków i mieszańców dostępnych w sprzedaży.

At the end of April appear from the ground fresh leaves of mint. In current year, in addition to the usual wild mint, I decided to plant the chocolate mint, which has probably the darkest leaves and stems among many species mint available for purchase.

mieta_czekoladowa

Mięta czekoladowa (Mentha x piperita 'Chocolate') to mieszaniec mięty pieprzowej. Liście mięty czekoladowej mają ciekawy smak i zapach przypominający trochę czekoladę. Roślina jest mrozoodporna w polskim klimacie.

Chocolate mint (Mentha x piperita 'Chocolate') is a hybrid of peppermint. Chocolate mint leaves have interesting taste and smell reminiscent of a little chocolate. The plant is frost resistant in the polish climate.

liscie miety czekoladowej

Gatunki mięty nie są wyraźnie rozróżniane, a mieszańce często powstają naturalnie. Można przyjąć że liczba gatunków waha się od 13 do 18, jednak łącznie z hybrydami na świecie występuje około 600 rodzajów mięty.

Mint species are not clearly distinguished, moreover hybrids often occur naturally. It can be assumed that the number of species varies from 13 to 18, however, including hybrids in the world there are about 600 types of mint.

Aby nie pogubić się w tym miętowym gąszczu warto zastosować prosty podział  odróżniania i stosowania mięty w domu. Najczęściej w kuchni i w lecznictwie używamy mięty pieprzowej (Mentha × piperita) lub mięty zielonej (Mentha spicata).

In order not to get lost in mint thicket we could use simple way to differentiate mint due to usage in home. Most often in cuisine or in medical use we adapt peppermint (Mentha x piperita) or spearmint (Mentha spicata).

Mięta pieprzowa nadaje się bardziej do suszenia ze względu na to, że zawiera dużą ilość mentolu. Z tego rodzaju mięty produkuje się olejek miętowy. Herbata miętowa, którą kupujemy w aptece lub sklepie spożywczym przygotowywana jest z tego gatunku.


Peppermint because of containing a large amount of menthol is more suitable for drying. This type of mint is used to produce peppermint extract . Mint tea we buy at the pharmacy or grocery store is prepared from peppermint.


                                          Source: depositphotos.com via Marja on Pinterest


Mięta zielona i jej mieszańce używane są w kuchni w postaci świeżych listków. Można stosować ją jako dodatek do sałatek,  sosu mietowego,  mrożonej herbaty lub mohito. Mięta zielona to ta, którą widzimy w doniczkach w sklepach spożywczych.

Spearmint and hybrids are use in cuisine as fresh leaves. It could be adapted as a garnish for salads, mint sauce, ice tea or mojito. Spearmint is the one which we see in the pots in grocery stores. 

 http://www.dreamstime.com

Ciekawe jest pochodzenie nazwy rodzaju mentha wywodzące się z mitologii greckiej.  Menthe (Mente, Minto, Minta, Minte) to imię nimfy zamieszkującej podziemie i będącej kochanką Hadesa. Ten chcąc ją uchronić przed zazdrością i prześladowaniami swojej żony  Persefony  zamienił nimfę w roślinę miętę. 


What is interesting, the origin of the name kind of Mentha derived from Greek mythology. Menthe (Mente, Minto, Mint, Mint) is the name of the nymph who lived underground and was a lover of Hades. Hades wanted to protect her against jealousy and persecution of his wife Persephone turned the nymph in mint plant.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz