środa, 22 października 2014

Czas dyni - Pumpkin time!

W październiku królującym warzywem jest niewątpliwie dynia. Gatunków dyni jest około 20, ale odmian chyba nikt nie policzył. W Polsce dużą popularnością cieszą się ostatnio dynie olbrzymie i makaronowe, jednak zwyczajnych jest chyba nadal najwięcej. Które odmiany są najciekawsze? Dla mnie oczywiście te najciemniejsze.

In October undoubtedly the reign vegetable is a pumpkin. There are about 20 species of pumpkins, but probably no one counted varieties. Lately, in Poland very popular are giant cucurbita maxima and spaghetti squash, but summer squash (cucurbita pepo) is probably still the most common. Which varieties are the most interesting? For me obviously the darkest.



Japońska dynia Black Futsu - osiąga od 1,5 do 3,5 kilograma. Owoce są spłaszczone, w środku koloru złotego, w smaku można wyczuć nuty orzechowe. Okres wegetacji tej odmiany to około 105 dni.

Japan squash Black Futsu reach 1,5- 3,5 kg. The fruits are flattened and golden inside. Flesh has the rich taste of hazelnuts.

Black Futsu
Źródło: hawthornfarm.ca

Black Futsu squash
Źródło:Pinterest

Inna japońska czarna dynia to Yokohama Squash. Dynia bardo rzadka, znana już w XIX wieku.

Another Japanese black squash is the Yokohama Squash. The plant is rare and it was known yet in 19th century.


Yokohama Squash
Źródło: rareseeds.com

Queensland Blue to odmiana, której okres wegetacji wynosi około 110 dni. Jest popularna w Australii. W środku koloru pomarańczowego, a w smaku słodka.

Queensland Blue growing season is 110 days. This variety is popular in Australia. Fruit inside has an orange colour and it is sweet.


Queensland Blue
Źródło: statebystategardening.com


Acorn Table Queen odmiana ceniona przez ogrodników. W środku pomarańczowa. Polecana do małych ogródków.

Acorn Table Queen is variety liked by gardeners. Fruit is orange inside. This squash is recommended for small gardens.

Table Queen Bush Acorn Squash
 Źródło: ebay

Inne odmiany dyni o ciemej barwie to m.in./Another varieties with dark colour are:

Hubbard Chicago Warted, Burgess Buttercup, Gem, Honey Bear.

2 komentarze :

  1. Ciekawe, ale czy one nie są zmodyfikowane? Są jadalne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są jadalne i podobno bardzo smaczne. W zależności od odmiany można piec, faszerować, gotować. Nie są modyfikowane (przynajnmiej nic o tym nie wiem), ale raczej uzyskane w drodze pracy ogrodników.

      Usuń